luni, octombrie 18Bine ați venit! | Site-ul oficial al Primăriei Gilău
Slider

Religie

Locuitorii satelor comunei Gilău și-au găsit întotdeauna sprijin în credința în Cel de Sus și-n părinții spirituali, care le-au fost mângâiere în cele mai aspre vremuri.

Începuturile bisericilor Gilăului se află ascunse în tainice izvoare, în strânsă legătură cu primele comunități creștine; locurile de închinăciune înfățișându-se asemenea caselor țărănești, construcții din lemn așezate pe fundații de piatră. La Gilău a existat o biserică de lemn, la poalele platoului numit “Căpâlna”, însă, supusă intemperiilor, ea nu a rezistat timpului. În 1760 exista o biserică de lemn pe fundație de piatră, iar mai târziu, în 1896, cu banii adunați de credincioși și mai ales prin contribuția cu 600 de coroane a lui Lazăr Baldi, s-a început construcția bisericii de piatră, pictată abia în anul 1936.

După Marea Unire din 1918, în Gilău existau lăcașuri de cult pentru greco-catolici, ortodocși, reformați și romano-catolici. După 1948, în Gilău funcționau două parohii ortodoxe, cultul greco-catolic fiind oprit, iar mai tarziu, în 1950 cele două parohii fiind contopite. Anul 1990 a însemnat refacerea celor două parohii ortodoxe și a uneia greco-catolice.

Una din bisericile din Gilau,cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, a fost construita in anii 1983-1989;lucrarile fiind executate de catre Antrepriza de Constructii V din Cluj-Napoca. A fost pictata de Mihai Cihoiu, in anul 1987, folosind tehnica frescei. Intregul ansamblu mural impresioneaza prin forta de expresie a  compozitiilor, dar si iconostasul sculptat de Gheorghe Caiena, cu impresionanta usa imparateasca si cele diaconesti intr0un reusit echilibru. Aici isi desfasoara activitatea parintele sufletesc, preotul Iosif Vulpe, biserica fiind o frumoasa emblema a parohiei.

Biserica “Sfintii Arhangheli” e ridicata in Somesul Rece, din 1725 fiind un martor tacut al spiritualitatii romanesti si al arhitecturii lemnului. Pictura bisericii a fost realizata de vestitul pictor din Gilau, Dumitru Ispas. Factori potrivnici precum ploaia si inghetul au deteriorat pictura inasa fel incat azi se mai pastreaza doar fragmentar. Biserica a rama o marturie de acum 279 de ani, o realizare reusita a acelor vremuri. In prezent,preot este Vasile Crisan, intr-o cladire impunatoare, dar scopul este si mentinerea bisericii vechi, veritabil monument de arhitectura populara.

Biserica din Somesul Cald poarta hramul “Sfintii Trei Ierarhi” in 9 iunie 2002 fiind finalizata aici construirea noii biserici cu fondurile asigurate de Consiliul Local Gilau dar si prin contributia a numerosi credinciosi. Locasul este o bijuterie cu mobilier realizat cu gust, iconostas dariut de Gavril gugura si pictura executata in tehnica frescei de Petre Ungureanu.

Varietatea formelor sub care se practica in prezent diferite culte in acest spatiu este o dovada a deplinei libertati de credinta asigurate din 1990 incoace. Indiferent caror culte le apartin gilauanii invata sa fie buni crestini, sa cinsteasca aproapele si sa iubeasca pe Cel de Sus.