vineri, iunie 25Bine ați venit! | Site-ul oficial al Primăriei Gilău
Slider

Economia

Păstrăvul de Gilău, delicatesă în Transilvania

Cea mai mare păstrăvărie din Transilvania se află în Gilău, pe valea Someșului Mic, la 15 km de Cluj. Construită în anii 197o, crescătoria aparține Direcției Silvice Cluj.

Păstrăvăria Gilău are o suprafață de 8400 mp luciu de apă și produce 80 de tone de păstrăvi pe an. În anii trecuți, producția era vândută în toată Transilvania, însă, în prezent, întreaga producție este comercializata în supermarketurile din Cluj.

Cu toată concurența importurilor și criza economică, “ne adaptăm pieței, cu un adaos minim de 1 leu pe kilogram, astfel că reușim să avem profit’’ spune directoarea păstrăvăriei, Valeria Pasca.

Aici păstrăvul este crescut în condiții tradiționale. Toate lucrările se fac manual, iar densitatea este mult mai mică decât în păstrăvăriile intensive din Occident. Cu toate acestea, consumul specific de furaje este competitiv, iar cele de proveniență daneză sunt de foarte bună calitate. ,,După 2007, când am devenit o piață deschisă, presiunea importurilor se simte, dar noi, din pacate, nu beneficiem de fonduri europene pentru modernizare și dezvoltare, pentru că suntem o firmă de stat“, Valeria Pasca.

Producerea de cherestea și prelucrarea lemnului – activități importante în Gilău

Societatea Informer Serv din Gilau  a fost infiintata in anul 1994 si are o experienta de peste 15 ani in producerea si comercializarea produselor din lemn.

Avand in frunte doi oameni pasionati de munca pe care o fac (Mariana si Liviu Maris), oferind calitate in tot ceea ce fac si flexibilitate in cadrul negocierilor in afaceri, compania si activitatea a crescut an de an,  ajungand ca in 2009 societatea  sa inregistreze 40 de angajati.

INFORMER SERV a fost in anii 2007 si 2008 compania cu cel mai mare profit din Gilau, fiind totodata cel mai important  producator de cherestea din judetul Cluj. INFORMER SERV detine utilaje performante pentru prelucrarea lemnului si transportul acestuia. Informer Serv produce o gama variata de scandura, dulap – posta, grinzi, lemn  pentru incalzire la dimensiune dorite, rumegus si  realizeazaCabane, case din lemn, mobilier de gradina – cu accent pe foisoare.