luni, octombrie 18Bine ați venit! | Site-ul oficial al Primăriei Gilău
Slider

Cultura

Monumente realizate

 • Bustul lui Gelu
 • Crucea lui Gelu
 • Monumentul Eroilor români și maghiari din Primul și al Doilea Război Mondial
 • Monumentul din Someșul Rece dedicat eroilor din Someșul Rece căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial

Gilăul a dat țării oameni de seamă, care și-au adus o însemnată contribuție la dezvoltarea economică, la ridicarea științei și culturii, ocrotirea sănătății și valorificarea creațiilor populare.

În continuare vă prezentăm pe câțiva dintre cei mai de seamă Gilăuani:

 • MAIER NICOLAE (n. 5.12.1937)  – profesor universitar in medicina
  Familia Sabin-Octavian Maier a locuit in Gilau la nr. 228 dar a plecat devreme din vatra stramoseasca pentru a-l duce la invatatura pe tinarul Nicolae. Sabin Nicolae a urmat Scoala elementara Greco-catolica “Maica Domnului” si apoi Liceul “Inocentie Micu Klein” din Cluj Napoca, iar la trerminarea lui a decis sa se dedice medicinei. Dupa absolvirea medicinei, a lucrat 4 ani ca medic de circumscriptie la Belis, dupa care a decis sa lucreze intr-o clinica si sa imbratiseze cariera didactica. Asistent universitar 1966-1977, Sef de lucrari 197701989, conferentiar 1990-1992, dupa care a obtinut titlul de profesor. Si-a luat examenul de doctorat in 1971. A fost promovat Seful catedrei de Dermato Venerice a Universitatii din Cluj. A elaborat numeroase si valoroase lucrari de medicina in doemniul Dermatologiei. A fost Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie din Cluj in perioada 1990-1992. A fost ales Vicepresedinte al Colegiului Medicilor din Romania, Vicepresedinte al Societatii Romane de Dermatologie si membru al Academiei Americane de Dermatologie.
 • NICOLAE CORDOS (18.09.1949- 6.12.2003)  – ing. dr. profesor universitar
  Una dintre cele mai de seama peresonalitati din domeniul tehnicii, cu radacini in Gilau. A absolvit scoala generala si Liceul in Gilau. A absolvit apoi Universitatea tehnica din Cluj, obtinand titlul de inginer mecanica, specialitatea mecanica agricola. Timp de 5 ani a lucrat ca inginer mecanic la IAS Gherla, iar apoi a urmat o cariera universitara. In 1990 a obtinut titlul de doctor inginer in specialitatea Tehnologia Constructiilor de Masini. Prin inteligenta, seriozitate si perseverenta a urmat toate treptele universitare, lector, conferentiar si profesor din anul 1995. In activitatea stiitifica s-a remarcat cu 94 de lucrari stiintifice si alte 20 de lucrari didactice. Numele sau este inscris la OSIM cu doua inovatii si brevete. A obtinut mai multe functii de Secretar Stiitific al Universitatii Tehnice din Cluj. A fost si expert tehnic judiciar la ARR si membru in mai multe asociatii de specialitate din tara si strainatate.

Astfel prestigiosi dascali, juristi de seama, medici, artisti plastici, militari de cariera, cercetatori, oameni de stiinta, interpreti ai creatiilor populare si ai muzicii culte isi gasesc originile in pamanturile gilauane. Mentionam doar cativa dintre “fiii satului”.

 • Dimitrie Ispas (1750-1836) – zugrav si pictor bisericesc ale carui opere inca se disting pe peretii Bisericii “Sfintii Arhangheli” din Somesul Rece, a Bisericii “Sfanta Trime ” Agarbiciu si multe altele. Daniel Todea(1939-200) -preot in Gilau incepand cu anii 1973 a pastorit timp de 27 de ani pana in anul 2000 ramanand in memoria gilauanilor ca un dar dat de Dumnezeu pentru cei ce aveau nevoie de sprijin si mangaiere.
 • Constantin Timofte (n. 1.03.1927) – profesor si director de liceu ce a devenit din 1962, o persoana marcanta a Gilaului, cand a fost numit director al liceului din localitate. Este OMUL care a fost prefesor deosebit pentru multe generatii de elevi, un bun camarad la cercurile pedagogice ce inca ofera un bun exemplu generatiilor tinere prin taria unui caracter superior.
 • Dumitru Sopon inegalabil interpret de muzica populara ce s-a evidentiat inca din 1955. De-a lungul timpului, si-a adunat cu grija creatii muzicale din Gilau, reprezentand cu cinste Gilaul in cadrul Ansamblului”Ciocarlia”, in Orchestra Populara a Filarmonicii din Cluj-Napoca, in Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea dar si in peste 30 de tari.
 • Gavrila Pop (n. 23.01.1958) – general de brigada in prezent doctorand in”Stiiinte militare” este o persoana marcanta in domeniul militar ce s-a impus printr-o bogata activitate de cercetare stiintifica finalizata prin articole in presa de specialitate.
 • Radu Handru (n. 10.10.1967) – artist plastic ce a devenit o personalitate de referinta in domeniul culturii. Dedica si in prezent ore in sir sculpturii, in principal dar si picturii fiind unul dintre artistii romani in plina afirmare. Prin largul evantai al creatiilor sale Radu Handru a devenit un ambasador al frumosului gilauan.
 • Layosi Stefan (n.18.08.1935)- profesor si director s-a preocupat de dotarea scolilor cu mobilier si material didactic. Bun pedagog si bun coleg, a fost o prezenta activa in viata Gilaului contribuind la rezolvarea diferitelor ei probleme.
 • Lucia Stanescuartist liric, cunoscuta in lumea artistilor ca “privighetoarea Lucia” a cucerit multe suflete pe scena Operei Romane de la Cluj dar si in numeroase turnee in afara. A fost distinsa cu premii precum “Premiul de stat”,”Artist emerit”, a ocupat functia de director al Operei Romane din Cluj-Napoca in 2003 fiind distinsa cu “Ordinul Steaua Romaniei in grad de cavaler”.
 • Nicolae Sandorjurist, prim-procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Huedin.
 • Vasile Crisan (n 7.01.1945)- istoric,valorificator al creatiilor spirituale incepand cu ianuarie 2003 indeplineste functia de director al DJCCPN.
 • Ioan Coman (n. 19.02.1956) – conf. dr. seful Sectiei Urologie a Spitalului Municipal Cluj-Napoca apreciat datorita rezultatelor obtinute atat in tara cat si in strainatate, a cercetarilor realizate dar mai ales a pacientilor tratati.
 • Liviu Stanescu (n. 28.08.1923) – profesor universitar, dr. in medicina, a avut un rol deosebit de important in organizarea Policlinicii din centrul de plasa Gilau.
 • Deesi Nagy Gyula (12.12.1843-09.05.1929) – personaliatate marcanta a spiritualitatii transilvanene, de el se leaga construirea casei parohiale din Gilau.
 • Titus Nicoara (n. 22.01.1928) – medic specialist otorinolaringolog si medic primar ORL.