vineri, iunie 25Bine ați venit! | Site-ul oficial al Primăriei Gilău
Slider

Istoric

Gilău – este așezarea pe care cei mai mulți o leagă de memoria voievodului român Gelu din secolul al X-lea. În documente medievale, Gilăul este menționat în 1212, dar urme arhelogice apar cu peste 3000 de ani în urmă. Principala caracteristică a istoriei acestei așezări este continuitatea.

Obiecte de uz caznic, unelte arme și podoabe s-au descoperit în mai multe locuri din hotarul comunei și în stratul preroman din perimetrul castrului.

Cea mai importantă urmă de conviețuire este promotoriul înalt situat la confluența dintre Someșul Rece si Someșul Cald. Pe o suprafață de 10ha s-a descoperit o așezare dacică, întărită de un mal de pământ, un șanț mare de lungime 144m, înalt de 8m și lat de 8-15m. În interiorul fortăreței au dat de bordeie, fragmente de ceramică, unelte, un vârf de lance de bronz și o râșniță dacică. La Someșul Cald a fost descoperit un tezaur dacic, iar la Someșul rece mai multe monezi romane și grecești.

Castrul roman a fost identificat pe teren in 1943. Tabara a fost utiulizat pe intreaga perioada romana de la Traian la Aurelian.La reconstituire s-au stabilit dimensiunile initiale ale acestuia 210x138m. Castrul nu prezinta urme de degradare semn al continuarii activitatii si in perioada trecerii popoarelor migratoare  care au fost asimilate.

Localnicii traiau in sat si pentru aparare se uneau in Cnezate. Unu dintre ele a fost cel al voievodului roman Gelu. Voievodatul lui se intandea de la portile  mesesului pana la Mures, si avea resedinta langa raul Somes. Tinutul bogat in sare, aur si argint a fost repede ravnit de conducatorul ungurilor care a pornit spre tinutul lui Gelu. Gelu nu le-a putut opri inaintarea si, dupa o lupta pierduta lânga Meses, a fost ucis, langa raul Capus, in locul numit “Fantana lui Gelu”.

In noimebrie 2001, gilauanii, prin grija consilierilor locali si a primarului Dumitru Sfarle, au facut un gest de inalta cinstire prin ridicarea unei cruci, in locul unde i-au fost curmate zilele.

De-a lungul perioadei medievale (sec. XII) Gilaul este mentionat de zeci de ori, cu apelativele de Sat, cetate, targ, castel.

Satele Somesul Cald si Somesul Rece sunt mentionate incepand cu anul 1448. In epoca medievala, Gilaul a fost o cetate in jurul careia s-a dezvoltat satul.

Cetatea a avut rol de aparare si si rol de administrativ principal. Treptat, cetatea si-a pierdut rolul, devenind un castel medieval. Zidurie castelului memoreaza si acum epoca lui Mihai Viteazu, aici fiind tinuti inchisi o jumaate de an , sotia Stanca, fiul Nicolae Patrascu si fiica Florica.

La 1640 Gilăul era resedinta principelui Gheorghe Rakozi al II-lea.

Gilaul a simtit framantarile si in timpul Rascolaei lui Horea in 1784.

Umasul lui Horea, Avram Iancu – craiul Muntilor – animat de credinta puternica in dreptate, s-a situat in anii 1848-1849, in fruntea luptei pentru desfiintarea iobagiei si pentru asigurarea egalitatii in drepturi.In timpul acestei revolutii, motii au savarsit adevarate pagini de epopee in luptele de la Somesul Cald si Somesul Rece.

Intre 1850 si 1877 domeniul Gilaului a apartinut imparatesei Maria Tereza si familiilor Banffy, Esterhazy si Csaki.