Evenimente|

13-15.07.2019 ”Cununa Apusenilor”  în REPUBLICA MOLDOVA-CHIȘINĂU

Am avut deosebita onoare să fim desemnaţi de către Asociaţia Produs de Cluj, asociaţie aflată sub girul Consiliului Judeţean  Cluj, să reprezentăm judeţul Cluj la Festivalul Cultural al Românilor de Pretutindeni, acasă  la fraţii noștri de peste Prut, în Chișinău.

150 de ansambluri  şi grupuri folclorice din ţară şi din Republica Moldova ne-am dat mâna pe podul unirii tradiţiilor populare.

”Felicitări tuturor! Suntem mândri de voi şi vă mulţumim că reprezentaţi Clujul atât de frumos ! Am pornit din Vatra Clujului, din Dealul Feleacului, şi, la chemarea Centrului Etno-Cultural Vatra am ajuns la Chişinău. Două vetre, un singur foc, unul imposibil de stins, indiferent de vreme şi vremuri, un foc ce poartă numele de românism. Suntem Produs de Cluj, cel mai fain târg din Ardeal, şi avem onoarea să fim parte a Festivalului Cultural al Românilor de Pretutindeni, unde am venit cu o parte din povestea noastră.(Ramona Moldovan, As.Produs de Cluj)”.


05-08.08.2019 ”Cununa Apusenilor” în REPUBLICA CEHĂ-PRAGA

”Cununa Apusenilor” pentru a doua oară în Praga, la un alt festival internaţional de folclor “Festival Days”,de data aceasta însă, cu altă grupă, cea mijlocie, alături de câteva perechi mari. Pentru unii dansatori, emoția şi bucuria primului turneu artistic, seriozitatea respectării unui program, întâlnirea cu alte ansambluri din diferite țări, au reprezentat ideea clară a responsabilităţii calităţii de membru dansator într-un ansamblu folcloric, contopită cu cea a satisfacţiei de a fi recompensat  pentru munca depusă.


25-30.08.2019 Ansamblul maghiar ”Tulipantos” în GRECIA-OLYMPIC BEACH

Ansamblul folcloric maghiar ”Tulipantos” a crescut numeric şi s-a dezvoltat artistic de la un an la altul, astfel că în acest an a participat la  Festivalul Internaţional de Folclor din Olympic Beach – Grecia, unde a fost plăcut impresionat de interesul local manifestat pentru fenomenul cultural, spectacolele având loc în aer liber, în piața centrală a localității.

In fața unui foarte mare număr de turiști sosiți din toate colţurile lumii, ansamblul maghiar a prezentat jocuri  tradiţionale specifice zonei Gilău, si nu numai, abordând şi alte zone unde se regăsesc jocuri româneşti şi ţigăneşti.

Cu această ocazie, membrii ansamblului au putut vizita mai multe vestigii, intrând în contact cu atât de faimoasa istorie antică a Greciei. Întotdeauna, turneele oferă posibilitatea ca dansatorii să îmbine utilul cu plăcutul. Joc și dezvoltare personală.


19.09 – 01.10.2019 ”Cununa Apusenilor” in  REPUBLICA INDONEZIA –  TENGGARON, Insula Kalimantan

O experiență de neuitat! Impresionant încă de la primul pas pe pământ asiatic! Alături de ansambluri folclorice din Olanda, Rusia, Egipt,Thailanda, Sri Lanka, Indonezia ne-am lansat într-un maraton al dansului timp de 7 zile. La spectacolele noastre au participat sute de oameni, bucuroși să ne aibă oaspeți, să petreacă timp cu noi. Pe fețele lor s-a putut citi bucuria şi emoția transmisă de către muzica, jocurile, costumele noastre şi nu în ultimul rând de prezenţa noastră printre ei.

Asemenea lor, și noi am fost plăcut impresionaţi de cultura lor, arhitectura cu influenţe indiene, arta sculpturii, arta culinară şi nu în ultimul rând de stilul lor de dans, foarte diferit, mișcările grațioase şi  delicate  ale corpului și mâinilor, atrăgându-ne atenția.

Încântător şi emoţionant a fost faptul că organizatorii  au oferit spaţiu fiecărei țări, să planteze câte 3 copaci diferiți, într-un parc naţional. Deci, România-Cluj-Gilău a lăsat acolo urme frumoase, înrădăcinate, care sperăm să rodească.

Şi de această dată, dansatorii noştri au fost apreciați, ”Cununa Apusenilor” fiind aplaudată la scenă deschisă seară de seară. Măiestria şi forța jocului popular românesc a impresionat pe toată lumea. A fost declarat cel mai bun ansamblu, atât din punct de vedere artistic cât şi din cel al disciplinei.

Mulţumim Primăriei şi Consiliului Local Gilău, sponsorilor şi tuturor celor care susţin conservarea şi promovarea culturii şi tradiţiilor noastre în țară și înafara granițelor.

Comments are closed.

Close Search Window