Locuitorii satelor Gilau si-au gasit intotdeauna sprijin in credinta in Cel de Sus si-n parintii spirituali care le-au fost mangaiere in cele mai aspre vremuri.

Inceputurile bisericilor Gilaului se afla ascunse in tainice izvoare,in stransa legatura cu primele comunitati crestine; locurile de inchinaciune infatisandu-se asemenea caselor taranesti, constructii din lemn asezate pe fundatii de piatra. La Gilau a existat o biserica de lemn,la poalele platoului numit „Capalna” insa, supusa intemperiilor ea nu a rezistat timpului. In 1760 exista o biserica de lemn pe fundatie de piatra iar mai tarziu, in 1896, cu banii adunati de credinciosi si mai ales prin contributia cu 600 de coroane a lui Lazar Baldi s-a inceput constructia bisericii de piatra, pictata abia in anul 1936.

Dupa Marea Unire din 1918 in Gilau existau locasuri de cult pentru greco-catolici, ortodocsi, reformati si romano-catolici. Dupa 1948, in Gilau functionau doua parohii ortodoxe,cultul greco-catolic fiind oprit iar mai tarziu, in 1950 cele doua parohii fiind contopite.Anul 1990 a insemnat refacerea celor doua parohii ortodoxe si a uneia greco-catolice.

Una din bisericile din Gilau,cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construita in anii 1983-1989;lucrarile fiind executate de catre Antrepriza de Constructii V din Cluj-Napoca. A fost pictata de Mihai Cihoiu, in anul 1987, folosind tehnica frescei. Intregul ansamblu mural impresioneaza prin forta de expresie a  compozitiilor, dar si iconostasul sculptat de Gheorghe Caiena, cu impresionanta usa imparateasca si cele diaconesti intr0un reusit echilibru. Aici isi desfasoara activitatea parintele sufletesc, preotul Iosif Vulpe, biserica fiind o frumoasa emblema a parohiei.

Biserica „Sfintii Arhangheli” e ridicata in Somesul Rece, din 1725 fiind un martor tacut al spiritualitatii romanesti si al arhitecturii lemnului. Pictura bisericii a fost realizata de vestitul pictor din Gilau, Dumitru Ispas. Factori potrivnici precum ploaia si inghetul au deteriorat pictura inasa fel incat azi se mai pastreaza doar fragmentar. Biserica a rama o marturie de acum 279 de ani, o realizare reusita a acelor vremuri. In prezent,preot este Vasile Crisan, intr-o cladire impunatoare, dar scopul este si mentinerea bisericii vechi, veritabil monument de arhitectura populara.

Biserica din Somesul Cald poarta hramul „Sfintii Trei Ierarhi” in 9 iunie 2002 fiind finalizata aici construirea noii biserici cu fondurile asigurate de Consiliul Local Gilau dar si prin contributia a numerosi credinciosi. Locasul este o bijuterie cu mobilier realizat cu gust, iconostas dariut de Gavril gugura si pictura executata in tehnica frescei de Petre Ungureanu.

Varietatea formelor sub care se practica in prezent diferite culte in acest spatiu este o dovada a deplinei libertati de credinta asigurate din 1990 incoace.Indiferent caror culte le apartin gilauanii invata sa fie buni crestini, sa cinsteasca aproapele si sa iubeasca pe Cel de Sus.