Pastravul de Gilau, delicatesa in Transilvania

Cea mai mare pastravarie din Transilvania se afla in Gilau pe valea Somesului Mic la 15 km de Cluj. Construita in anii 197o, crescatoria apartine Directiei Silvice Cluj.

Pastravaria Gilau are o suprafata de 8400 m2 luciu de apa si produce 80 de tone de pastravi pe an. In anii trecuti, productia era vanduta in toata Transilvania, insa, in prezent, intreaga productie este comercializata in supermarketurile din Cluj.

Cu toata concurenta importurilor si criza economica, „ne adaptam pietei, cu un adaus minim de 1 leu pe kilogram, astfel ca reusim sa avem profit’’ spune directoarea pastravariei, Valeria Pasca.

Aici pastravul este crescut in conditii traditionale. Toate lucrarile se fac manual, iar densitatea este mult mai mica decat in pastravariile intensive din Occident. Cu toate acestea, consumul specific de furaje este competitiv, iar cele de provenienta daneza suntde foarte buna calitate. ,,Dupa 2007, cand am devenit o piata deschisa, presiunea importurilor se simte, dar noi, din pacate, nu beneficiem de fonduri europene pentru modernizare si dezvoltare, pentru ca suntem o firma de stat”, Valeria Pasca.

Producerea de cherestea si prelucrarea lemnului activitati importante in Gilau

Societatea Informer Serv din Gilau  a fost infiintata in anul 1994 si are o experienta de peste 15 ani in producerea si comercializarea produselor din lemn.

Avand in frunte doi oameni pasionati de munca pe care o fac (Mariana si Liviu Maris), oferind calitate in tot ceea ce fac si flexibilitate in cadrul negocierilor in afaceri, compania si activitatea a crescut an de an,  ajungand ca in 2009 societatea  sa inregistreze 40 de angajati.

INFORMER SERV a fost in anii 2007 si 2008 compania cu cel mai mare profit din Gilau, fiind totodata cel mai important  producator de cherestea din judetul Cluj. INFORMER SERV detine utilaje performante pentru prelucrarea lemnului si transportul acestuia. Informer Serv produce o gama variata de scandura, dulap – posta, grinzi, lemn  pentru incalzire la dimensiune dorite, rumegus si  realizeazaCabane, case din lemn, mobilier de gradina – cu accent pe foisoare.