luni, mai 20Bine ați venit! | Site-ul oficial al Primăriei Gilău

Comuna Gilau

Asezata la poalele nord estice ale muntilor Apuseni, localitatea Gilau, poate fi considerata o veritabila „Sinaia de vara a clujenilor”.

Natura Gilaului si a satelor componente emana farmec si culoare, prin varietatea formelor de relief (ses deal si munte), intretaiate de Somesul Mic cu cei doi afluenti, Somesul cald si Somesul Rece, peste care si-a pus amprenta activitatea oamenilor care au adaugat baraje grandioase, oglinzi uriase de apa si drumuri serpuitoare modernizate.

In acest cadru geografic variat si deosebit de placut isi duc viata, locuitorii Gilaului, Somesului Cald, Somesului Rece, Coloniei Tarnita, cei din crangurile Gura Rastii, Uzina, Chirilesti, Paltineri, Arsuri, Puiulesti, Talieni, si  Ples.

Pe malurileSomesului, spre izvoare, pot fi vazute aproximativ 600 de case de vacanta. Nu exista zi fara vizitatori. Aici orasenii gasesc aerul ozonat si apa cristalina care le da energie pentru o noua saptamana de lucru.

Dovezi ale istoriei au fost gasite din perioada daco-romana, perioada voievodului Gelu, a nobililor feudali ai Transilvaniei Banffy si Barcsai, rascoala lui Horea, Revolutia de la 1848, Epopeea zilei de 1 Decembrie 1918.

Dupa 1918, Gilaul a devenit targ mestesugaresc si comercial.

Actual, locuitorii Gilaului duc o viata caracterizata de o reusita imbinare a aspectelor ce rtin deopotriva de oras si sat, cu o nota specifica de inedit si arhaic.

In localitatea Gilau traiesc si muncesc impreuna peste 8.000 de locuitori, care isi au rasfirate casele si gospodariile pe o suprafata de aproximativ 280 kmp. Ocupatiile locuitorilor au ramas de veacuri aceleasi: agricultura, prelucrarea lemnului, cresterea animalelor, industria mica si activitati in domeniul turismului.

Potentialul natural si uman al Gilaului a fost, este si poate fi in continuare deplin valorificat.